Känna allt...

För mig är musik och litteratur tätt sammanlänkade. Jag kan inte skriva utan att lyssna på musik. Om jag behöver komma in i stämningen i en scen så lyssnar jag alltid på musik som förstärker känslan i mig. Genom musik kan jag komma åt minnen och känslor från förr. 

Jag blir också oerhört inspirerad av låttexter. Hela mitt senaste skrivprojekt startade på grund av en låt jag hörde på radio. 

Ska jag skriva sorg så lyssnar jag på de sorgligaste låtar jag vet. För mig är det viktigt att känna det jag skriver. Det kan vara en påfrestande resa. Det kräver att jag återupplever känslor som jag inte vill ska finnas.

I början vågade jag inte, men när jag väl lät det komma fram insåg jag vilket styrka det är. Vilken rikedom det är att verkligen ha känt sånt som ensamhet, rädsla och självhat. Man måste uppleva för att kunna skriva. För att kunna göra en riktigt stark skildring av någonting så måste man ha varit där. 

Sen kan man ha varit där i fantasin, eller genom en film, eller genom en annan bok. Men man måste känna för att kunna skriva. 

 

 Illustration av Mari Andrew    http://bymariandrew.com/

Illustration av Mari Andrew 

http://bymariandrew.com/